"Najmodernija mala vinarija u istočnoj Srbiji"Vino oduvek priča priče, a u vino i nastanak Vinarije RAJ utkana je živopisna, lična i romantična priča njenih osnivača – Micka i Beke O’Connor.

Kada bivši marinac iz Irske dođe u istočnu Srbiju i zaljubi se, iz te ljubavi i posvećenosti ideji o oživljavanju Rajca, nastala je Vinarij RAJ, najmodernije opremljena mala vinarija u rajačkom kraju. Nadovezujući se na specifičnu kulturu vina karakterističnu za ovaj region, Vinarija RAJ u centar svoje proizvodne ponude stavlja tradicionalne sorte ovog kraja – game, crnu i belu tamjaniku.

Vinarija RAJ dolazi iz istočne Srbije i Negotinske Krajine, prostora koji su već vekovima poznati kao idealni region za gajenje grožđa i proizvodnju vina. Kraijna Vino bila je jedna od najvećih evropskih vinskih kompanija, a zemljište oko Negotina i Zaječara bilo je potpuno prekriveno vinogradima. Sve ovo govori o bogatom nasleđu kulture uzgoja grožđa i proizvodnje vina, koja je razvijana i gajena decenijama u ovom delu istočne Srbije.

Vinarija RAJ locirana je u jednom od najlepših krajolika Srbije koji je i dalje relativno netaknut u pogledu industrijalizacije i urbanizacije. Sa preko 250 sunčanih dana u godini, ova regija je jedna od najpogodnijih za uzgoj grožđa, pre svega zahvaljujući specifičnoj kombinaciji strukture zemljišta, voda, nadmorske visine i osunčanosti. Stoga grožđe od koga se proizvode vina RAJ dolazi upravo sa brda u okolini sela Rajac, gde se nalaze vinogradi.

Vinarija je osnovana 2012 godine i uzgaja vinovu lozu na 11 ha.U paleti svojih proizvoda, Vinarija RAJ proizvodi i crveno vino od sorte TAMJANIKA - drevna sorta grožđa, retka u svetu a karakteristična za područje Istočne Srbije. Na ovim prostorima, gajena je još od sredine XIV veka.


Takođe, Vinarija Raj uzgaja  GAME (Gamay) i vraća ovoj specifičnoj sorti stari ukus i duh vremena u kojem je negovana autentična i bogata kultura vina.

Raj GAME - Vino tamne rubin boje, sortnog mirisa i voćnog karaktera. Ukus karakterišu punoća, alkoholna snaga i uravnotežene kiseline koje ističu voćnost, a uz umerenu oporost.

Raj PLOT - Kupaža u kojoj se susreću sorte Cabernet Sauvignon i Merlot. U susretu autentične kulture vina i moderne tehnologije, nastalo je vino zatvoreno crvene boje, složenog mirisa u kome se prepoznaju višnja i kupina prožeti diskretnim tonovima plemenite hrastovine.

Raj TAMJANIKA - Vino je zatvoreno crvene boje, intenzivnog muskatnog mirisa, punog i uravnoteženog ukusa sa odličnom postojanošću arome. Odležavala je 4 meseca u hrastovim buradima.

Raj SOVA - prefinjeni ugođaj sorte Sauvignon Blanc. Vino je svetle slamasto-žute boje, kristalno bistro i diskretno sortnog mirisa ali vrlo složenog karaktera. U njemu se mogu spoznati voćni mirisi breskve i dunje, prožeti finim tonovima akacije.

Raj ZENIT - belo vino sačinjeno od sorte Semijon, grožđa poreklom iz Francuske. Vino je kristalno bistro, svetle žuto-zelene boje, sortnog mirisa, prijatno i pitko. Odležavalo je u inoks buradima do samog punjenja.

Raj IMPERIAL TAMJANIKA - (Crna i Bela) je klasično vino našeg regiona i veruje se da je ovde stiglo u XIV veku. Kao takvo, za ovo vino se može reći da predstavlja tradiciju Istočne Srbije, a Vinarija Raj je među malobrojnim vinarijama koje vraćaju ovu autohtonu sortu na tržište.Kontakt:
mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
web: www.vinarija-raj.com
tel: +381 (0)63 720 5748
adresa:  Selo Rajac, opština Negotin