"Vina Negotinske krajine"


Matalj Vinarija nastaje na temeljima veiševekovne tradicije uzgajanja vinove loze u Negotinskoj Krajini, a sa ciljem nastavljanja proizvodnje vrhunskog vina sa pečatom podneblja. Porodica Mladenović-Matalj se već više decenija bavi proizhvodnjom vrhunskog grožđa i vina, a od 2007. godine počinje projekat obnove starih vinograda i proširenje kapaciteta podruma. Filozofija u proizvodnji vina se svodi na jednostavno očuvanje osobina grožđa u vinu koje se dobija iz sopstvenih vinograda.

Trenutno Matalj Vinarija obrađuje svojih 20ha vinograda u okviru tri vinogorja u rejonu Negotinske Krajine. Vinogradi Kremen, Terasa i Bukovo predstavljaju posebnu mikro celinu sa svojim specifičnostima u pogledu zemlje i klime i čine osnovu kvaliteta. Novi moderan podrum na lokaciji Bukovo u samom vinogradu može da preradi i proizvede 200.000 l najkvalitetnijeg vina.

Smeštena iznad manastira Bukovo, vinarija Matalj je osmišljena tako da uzburka sva čula. Moderno opremljena degustaciona sala može da primi stotinak gostiju.

Uživaćete u fantastičnoj selekciji hrane (brusketi, koziji sirevi, domaći mesni delikatesi ili nestvarni miročki grilovani sir), vrhunska vina po vašem izboru ili izboru osoblja Vinarije i pogledu na čarobni, masivni, beskrajni Dunav i vinograde. A tada kreće obilazak, korak po korak videćete kako se svako zrno pretvara u piće bogova.Vina Vinarije Matalj:

Terasa Chardonnay

Vino je obojeno svetlo žutom bojom. Na mirisu su dominantne voćne note uz ton mineralnosti. Kruška, dinja i kajsija su arome koje dominiraju, ali koje su prožete diskretnim aromama tosta, vanile, jezgrastog voća i putera. U ustima vino je izuzetno skladno, kremasto, puno, ali i sveže i vibrantno.

Terasa Sovinjon Beli Sauvignon Blanc

Ovo je sovinjon slamnato žute boje. Karakterišu gasvežina, skladan aromatski kompleks u kojem se jasno prepoznaju arome vreže zelenog paradajza, ogrozda, tropskog voća, zove, vinogradarske breskve i citrusa. Vino je ekstraktivno, glatko, živahnih, ali balansiranih kiselina sa čistom, jasnom voćnom završnicom.

Kremen Kamen

Vino je zagasite rubin boje. Na mirisu vino je izuzetno slojevito, duboko, kompleksno. Tu su arome šumskog tla, svežeg lista duvana, kedrovine, eukaliptusa, slatkog korena, suvih šljiva, crne ribizle, kupine, crne tresnje. Na nepcima vino je snažno, ekstraktivno, ali u isto vreme elegantno i ukroćenih izuzetno kvalitetnih tanina. U ustima je takođe kompleksno sa veoma intenzivnim vocno mineralnim ukusom i veoma dugačkom naknadnom impresijom.

Kremen Cabernet Sauvignon

Kremen je Cabernet Sauvignon zagasite rubin boje dobijen posle 12 meseci odležavanja u barik buradima. Karakterišu ga zrele arome crnih ribizli, kupina, višanja, kedrovine sa diskretnim tonom hrastovine. Vino je umereno puno sa dobrom taninskom strukturom, voćnim karakterom i prijatnom završnicom.

Dušica

Dušica je vino nežne ružičaste boje, jednako nežnih i diskretnih aroma svežih jagoda, ribizli i malina. U ustima ovo vino je iznenađujuće puno, hrskavih kiselina, zaokruženo i uravnoteženo.
Završnica je glatka, čista i dugotrajna. Ovo je pravi osvežavajući roze i preporučujemo ga u vrelim letnjim danima kao aperitiv.

Bagrina

Bagrina je izraz našeg podneblja koji skoro prestao da postoji, sorta koja nestaje i vino koga više nema. Bagrina je stara sorta koja je poslednjih godina neopravdanim zanemrivanjem dovedena na ivicu postojanja. Ostaje još po neki čokot i po neki vinograd koji čuva duh ove loze i stvara potencijal za vino budućnosti.

Tamjanika

Slatko, slasno vino, ali ipak sveže,s a kiselinom koja se sjajno slaže sa zaostalim šećerom u vinu. Vino je veoma mekano, strukturalno i voćno sa dugačkim naknadnim ukusom.

Zacinak Bukovski

Dominantan voćni miris na višnje, nar i borovnice. Na nepcima je vino mekano, umereno puno, sveže i voćno.Vinarija Matalj je dobila više od 80 nagrada i priznanja na najznačajnijim internacionalnim i domaćim ocenjivanjima, a najveća priznanja su dobijena na:

  • Decanter London (više medalja na svakom ocenjivanju u poslednjih desetak godina)
  • AWC, Beč (zlatna medalja 2014.)
  • Zlatna medelja na Emozion Dal Mondo, Bergamo 2016.
  • Balkan Wine Competition Sofija (više medalja u poslednjih desetak godina)
  • Nagrada za najbolje vino Srbije i Grand Prix na VTV, Beograd 2014.


Kontakt:
mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
web: www.mataljvinarija.rs
tel: +381 (19) 544-720
adresa: Kladovski put BB, 19300 Negotin