„Dobri ljudi, dobra vremena, vrhunsko vino“


U većini onih koji su otišli sa kućnog praga, pre ili kasnije, budi se želja za povratkom, životom i ulaganjem u rodni kraj. Porodica Mikić, koja živi i radi u Austriji je pre 15-tak godina odlučila da nastavi tradiciju sadnje vinograda i proizvodnje vina u rodnoj Rečki kraj Negotina.

Obnovljeni su stari zasadi, posađeni novi na 6 hektara, tako da se danas obrađuje ukupno 14 hektara. Zastupljene su internacionalne i autohtone sorte grožđa. Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminer i Crna Tamjanika su zasađeni u dva vinogorja "Negotinskom" i "Rajačko -Rogljevačkom".


Vinarija Mikić ima čast i zadovoljstvo da doprinese važnosti Negotinske Krajine da ponovo zasija u pravom svetlu što se tiče kvaliteta grožđa i vina. Glas o Negotinskoj Krajini kao vinarskom reonu pronosi i van granica Srbije, ne samo plasiranjem vina, već i kroz zavidne rezultate na domaćim i internacionalnim takmičenjima.


Kaže se da je "vino dar Bogova" pa tako je i za Vinariju Mikić svako novo priznanje, ne samo čast, već i obaveza da stalno unapređuje kvalitet.


Prva plantaža i prvi zasad vinove loze formirani su 1991, a prvo veliko proširenje plantaža desilo se 2007–2009, sadnjom plantaža Vis (2007), Mala Poljana (2007), Malo Brdo (2008), Loiza (2009) i proširenjem plantaže Vis (2009) i Malo Brdo (2009).


Počev od 2013. Vinarija Mikić osvaja i zapadna tržišta, registracijom firme Vino Mikić e.U. u Austriji, čime su se stekli uslovi za prvi izvoz vina u EU.


Najuspešnija godina za Vinariju je 2017. kada je Vinarija Mikić je osvojila titulu apsolutnog pobednika na Sajmu meda i vina u Negotinu.  Takođe na jednom od najprestižnijih ocenjivanja vina na svetu „AWC Vienna“  vino „Cuvée I“ osvaja zlatnu medalju.


Tokom 2018. Vinarija Mikić dodatno proširuje proizvodnju i započinje proizvodnju vina sa zaštićenim geografskim poreklom. Sa vinogradom na ,,Lećevu“ površine 8ha, kao i sa povećanjem kapaciteta podruma na 150.000 litara, Vinarija Mikić postaje jedan od najvećih proizvođača vina u Negotinskoj Krajini. Izgrađena je i puštena u rad moderna vinarija kapaciteta 150.000 litara na čijoj modernizaciji, kao i na unapređenju kvaliteta vina se i dalje radi.


Vina Vinarije Mikić:


Chardonnay
Vino zlatno žute boje. Miris je veoma svež i nežan, a pored cvetnih mirisa preovlađuju arome kruške i ananasa. Suvo vino glatkog zaokruženog ukusa, osvežavajućih kiselina i duge završnice.


Sauvignon Blanc
Svetlo žute boje sa mirisom tropskog voća, zove, kao i mirisom zelene paprike. Suvo vino hrskavih kiselina i laganog tela.


Traminer
Slatkasti cvetni mirisi zove, bagrema i ličija u suvom vinu zagasito žute boje, punog tela sa blagim kiselinama, srednje duge završnice.


Pinot Rosé
Vino srednje intenzivne roze boje. Osvežavajući miris soka maline i jagode. Voćni ukus umereno pun i gladak.


Cuvée I
Zagasita rubin boja. Miris slojevit, snažan i veoma voćan. Kompleksnog ukusa, mekanih tanina, prijatnih kiselina. Cabernet Sauvignon 75% Merlot 25%.


Merlot Barrique
Vino rubin boje. Kompleksan miris suvih šljiva, duvana, šumskog voća… Pun ukus sa dosta uglačanih tanina, blagih kiselina i srednje duge završnice.


Crna Tamjanika
Crvene boje. Miris na ratluk od ruže, bosiljak, tamjan… Ukus nesvakidašnji koji se ne može uporediti ni sa jednim drugim vinom i ne može se lako zaboraviti.


Pinot Noir
Rubin boje sa violetnim nijansama. Miris voćni na trešnju, višnju, jagodu, badem, vanilu, cimet… Ukus izrazito voćni na trešnje, višnje, borovnicu, šumsko voće; umerenih kiselina i elegantne završnice.


Cuvée I Selection
Zagasito rubin boje. Miris slojevit, snažan i veoma voćan. Ukus kompleksan, mekanih tanina, prijatnih kiselina i izuzetno voćan. Cabernet Sauvignon 75% Merlot 25%.


 

Kontakt:
mail:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
web:  https://vinarija-mikic.com
tel: +381 61 20 16 110
adresa:  Selo Rečka bb, 19313 Negotin, Srbija