Vinarija je osnovana 2006. godine pod nazivom vinarija "Duša"  od strane francuskog para Siril Bonžiro i Estel Žermen, inače ćerke vlasnika podruma i vinograda "Chateau de chorey" u čuvenoj Burgonji. Ovaj bračni par, koji se sa svoje troje dece iz Francuske doselio u Kladovo, primenio je znanje i iskustvo svojih predaka i sa plantaža čuvenog kladovskog vinograda napravio vrhunsko belo vino, nazvano "Duša Dunava".

„Duša Dunava“


Vinarija je osnovana 2006. godine pod nazivom vinarija "Duša"  od strane francuskog para Siril Bonžiro i Estel Žermen, inače ćerke vlasnika podruma i vinograda "Chateau de chorey" u čuvenoj Burgonji. Ovaj bračni par, koji se sa svoje troje dece iz Francuske doselio u Kladovo, primenio je znanje i iskustvo svojih predaka i sa plantaža čuvenog kladovskog vinograda napravio vrhunsko belo vino, nazvano "Duša Dunava".

Januara 2020. godine vinariju kupuju Milisav i Miroslav Gamanović, vlasnici D.O.O "Gaman", iz Kladova i menjaju joj naziv u vinarija "Gamanović". Novi vlasnici, otac i sin, time nastavljaju dugogodišnju porodičnu tradiciju gajenja vinove loze i proizvodnje vrhunskih vina i rakije.
Vinograd se nalazi u rejonu Negotinske krajine u ključkom vinogorju, koje je poznato po izuzetno pogodnoj klimi za gajenje vinove loze. Peskovito-propustljivo zemljište pored Dunava, najveći broj sunčanih i toplih dana u godini na teritoriji Srbije, odsjaj sunčevih zraka sa površine Dunava, kao i dobro provetravanje vinove loze vetrovima i povetarcem kroz Đerdapsku klisuru, uz minimalan broj prskanja na godišnjem nivou, predstavljaju idealne uslove za dobijanje vrhunskog sortimenta. Sve to, uz angažovanje jednog od najstručnijih i najiskusnijih enologa - stručnjaka za vino, sa 55 godina radnog iskustva u oblasti vinarstva, čini idealan spoj za proizvodnju visokokvalitetnih vina.
Kapaciteti vinarije su oko 60.000 I, s tim što se trenutno u podrumu Vinarije Gamanović proizvodi oko 30.000 I vina sa tendencijom rasta proizvodnje, ali isključivo baziranom na kvalitetu. Sa postojećih 30 hektara obradivog vinograda i tendencijom rasta do ukupnih 46 hektara zemljišta pod vinovom lozom, vinarija Gamanović se može pohvaliti najvećim vinogradom na teritoriji istočne Srbije. U planu su novi zasadi, sa fokusom na kombinaciju domaćih autohtonih i internacionalnih vrhunskih sorti grožđa. Orijentacija je i ka prelasku na organsku proizvodnju.


Napravljeni su novi brendovi, Italijanski rizling, Rose, Cabernet Sauvignon, sa ekskluzivnom ambalažom i unapređenom tehnologijom proizvodnje, što je rezultovalo još boljim kvalitetom vina.
Rizling je kao sorta za proizvodnju kvalitetnih belih vina izuzetno poznata i priznata u celom svetu. U uslovima Vinarije Gamanović, rizling dostiže i do 25% šećera tako da se dobijaju vina sa 13 i više procenata alkohola, bogatog ekstrakta, sa preko 22 grama po litru, kristalne bistrine i lepršavosti, izražene kiseline. Ostali sastojci, kao što su estri, aldehidi, viši alkoholi, aromatične materije sa izraženim cvetnim i voćnim aromama, u idealnom odnosu, pružaju konzumentima kompletno zadovoljstvo i uživanje, posebno ako se uparuju sa određenim jelima kao što su riblji specijaliteti, jela sa roštilja, praseće i jagnjeće pečenje, belo pileće meso i batak, teletina i jagnjetina ispod sača, gulaš i meso od divljači sa Miroč planine, podvarak sa suvim rebrima i sve vrste dimljenog mesa.
Pored postojećih etiketa, u ponudi će uskoro biti i Bela Tamjanika kao i Merlot Barrique. Pored vrhunskih vina, trenutno u hrastovim buradima odležava vinjak koji će se takođe uskoro naći na tržištu, kao i šljivovica proizvedena od najkvalitetnijih šljiva sa područja Negotinske Krajine.
Podrum Vinarije Gamanović se nalazi u selu Kostol, na 1 km nizvodno od Kladova i prostire se na 550 m2. U sklopu podruma će od proleća 2022. godine krenuti sa radom i velelepni restoran domaće tradicionalne kuhinje sa degustacionom salom i prostranom baštom, sa 200 mesta, gde će svi ljubitelji vina i izvrsne kuhinje, karakteristične za ovaj kraj, uz tamburaše i izvornu muziku, u oazi mira, na samoj obali Dunava, moći da uživaju svim čulima. Vinarija će pružati mogućnost organizovanih poseta podrumu i vinogradu kao i degustacije, organizovanja svih vrsta proslava, tim bildinga, seminara i drugih dešavanja.
Nauka kaže da je sorta grožđa majka vina, klima i zemljište otac, a tehnologija i nega njegova sudbina. Vinarija Gamanović je te uslove postigla i ostvarila u idealnom odnosu.

Kontakt:
mail:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
web:  https://www.facebook.com/Vinarija-Gamanovic-110063683891192/
tel: +381 62 868 6666
adresa:  Selo Kostol bb, 19320 Kladovo, Srbija