RARIS je 9-og januara Zavodu za intelektualnu svojinu i zvanično podneo zahtev za zaštitu Regionalnog brenda istočne Srbije „Balcanica Superior“. Regionalni brend istočne Srbije „Balcanica Superior“ garantuje kupcima da se radi o određenom stepenu kvaliteta brendiranog proizvoda ili usluge kao i da su oni poreklom iz istočne Srbije.

Regionalnim brendom „Balcanica Superior“ biće označavane usluge obezbeđenja smeštaja i pripremanja hrane u turizmu i proizvodi koji imaju jasan regionalni karakter i koji ispune definisane kriterijume.

Podsećamo da je naziv Regionalnog brenda odabran na nagradnom konkursu između 229 predloženih imena, dok je logo/znak delo Slovenačkog dizajn studija „Felician Sedmak doo“ i odabran je na nagradnom konkursu na kome je učestvovalo 134 dizajnera.

Znak/logo „Balcanica Superior“ će kod Zavoda za intelektualnu svojinu biti zaštićen kao žig garancije. Žig garancije je zaštićena oznaka koju će moći da koristi više privrednih društava i preduzetnika za označavanje svojih proizvoda i usluga pod nadzorom nosioca žiga - RARIS-a i pod uslovima koji će biti definisani ugovorom. Žig garancije pokrivaće ukupno devet klasa proizvoda i usluga, razvrstanih na osnovu Međunarodne klasifikacije roba i usluga za registraciju žigova (Ničanska klasifikacija) koja se sastoji iz liste klasa i sadrži opšta naznačenja roba i usluga sa objašnjenjima.

RARIS će uskoro raspisati i konkurs za dodelu Regionalnog brenda istočne Srbije „Balcanica Superior“.